YERDEN ISITMA
Lamine Parke ve Yerden
Isıtma Sistemleri
Ayrıca, masif ahşap döşeme yerine çok katmanlı parke kullanılması çevreyi ve doğal kaynakları korur. Örneğin: Bir metreküp meşe ağacından sadece 35 metrekarelik masif ahşap parke yapabilirken, son teknoloji üretim yöntemlerini kullanarak yaklaşık 115 metrekarelik lamine parke yapabilirsiniz.
Her Ahşap Parke Yerden Isıtma Üzerine Uygulanamamaktadır
Geleneksel radyatörler ile ısıtma ile karşılaştırıldığında, yerden ısıtma, aynı sıcak hava sıcaklığı için oda sıcaklığının yaklaşık 3 °C düşürülmesini sağlar! Bu enerji tüketimini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca, masif ahşap döşeme yerine çok katmanlı parke kullanılması çevreyi ve doğal kaynakları korur. Örneğin: Bir metreküp meşe ağacından sadece 35 metrekarelik masif ahşap parke yapabilirken, son teknoloji üretim yöntemlerini kullanarak yaklaşık 115 metrekarelik lamine parke yapabilirsiniz.
UYGULAMA ÖNCESİ
Şaplar sanayi standartlarına uygun şekilde uygulanmalıdır. Tüm mineral yapılar lamine parke kurulumundan önce ısıtılmalıdır, bu sayede hiçbir zararlı nem unsuru kalmaz. Bu ısıtma süreci tüm mevsimlerde gerekir. Çimento şaplar kurulumdan en az üç hafta, anhidrit şaplar ise bir hafta sonra ısıtılabilir. Dikkat edilmesi gereken hususların başında serpantinler ile ahşap şap tabakasının yüzeyi arasında en az 30 mm bir kalınlığın olması gerekliliğidir. Bu kalınlığın altındaki şap, yerden ısıtma olsun veya olmasın sağlıklı bir netice vermez. Koruyucu şap kuruduktan sonra, parke uygulamasına geçmeden önce yerden ısıtma sisteminin çalıştırılması gerekmektedir. Maksimum ısıtma hedefine ulaşılana kadar sıcaklık günlük olarak 5 °C / 9 °F kademeleriyle arttırılmalıdır. Bu işlem tüm ısıtma dönemlerinde yapılmalıdır. Tam yüklü çalışmayla maksimum sıcaklığa ulaşmanız için gereken zaman şapın türüne ve kalınlığına bağlıdır. Çimento şap için cm başına şap kalınlığı için 1 gün, Anhidrit şap için cm başına şap kalınlığı için 2 gün. Bunun neticesinde şap tamamen kuruyacak ve ayrıca şap yüzeyinde oluşacak çatlamalar tespit edilecektir. Şap üzerindeki yüzeysel çatlamalar büyük boyutlara ulaşmış ve zeminden koparak oynamalara sebep verecek hale gelmişse, mutlak surette gerekli tamirat yapılmalıdır. Şap yüzeyinde oluşması muhtemel yüzey çatlamalarını asgariye indirmek için tavsiye edilen usul, yerden ısıtma sistemi içindeki suyu 35 derece civarında ısıtarak, şap rutubetini kontrollü bir şekilde istenen seviyeye indirmektir. Bu işlem bittikten sonra ısıtma kapatılıp, şap 2-3 gün dinlendirilmelidir. Parke döşeme işlemi bittikten sonra sistem bir kez daha çalıştırılmalı ve ısı günde 3-5 derece arttırılarak ulaşılması amaçlanan azami ısıya getirilmelidir.
UYGULAMA ve KULLANIM
Uygulama yapılacak mekânda havadaki bağıl nem %50-60, şapta maksimum nem oranı %25 olmalı, ısı en az 18 °C olmalıdır. Yerden ısıtmalı sistemlerde serpantinler içinde dolaşan sıcak suyun ulaşabileceği ısı teorik olarak azami 50 dereceyi geçmemelidir. Bu ısı, serpantinleri çevreleyen koruyucu şap tabakasına 45 derece dolaylarında aktarılır.
Şaptaki bu ısı ise, üzerinde yürünen taban malzemesine, malzemenin cinsine göre ve ulaşılmak istenen ortam ısısına bağlı olarak 24 derece ile 30 derece arasında aktarılır. Parkeye aktarılan ısı 27 °C den fazla olursa parkede deformasyon riski başlayacaktır ve 27 °C nin üstündeki her bir derecelik ısı artışı riskinde katlanarak artmasına sebep olacaktır. Parkelerin fabrika çıkış rutubet değerleri %8-10 arasındadır. Bu nem oranı, 20-25 °C ısı %50-60 bağıl nem değerlerinin bulunduğu ortamlarda stabil kalır, bu değerlerdeki artı veya eksi yöndeki değişimler parke neminin de değişmesine dolayısı ile ağacın çalışmasına neden olacaktır. Yerden ısıtma sisteminin kullanımında, mevsim başlangıcında her zaman düşük ısıda başlayıp ısı kademeli olarak uygulama öncesinde belirtildiği gibi maksimuma çıkarılır. Ani artışlar engellenmelidir.